ÇARŞAMBA ŞEHİR MÜZESİ HAYATA GEÇİYOR

Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, “Çarşamba Şehir Müzesi’nde Çarşamba’nın Tarihi ve Kültürel Mirası Gelecek Kuşaklara Aktarılacak.” dedi.

Samsun ve çevresi hakkında bugüne kadar birçok bilimsel çalışmaya imza atan, OMÜ Eğitim Fakültesi’nden Prof.Dr. Cevdet Yılmaz ve Prof.Dr. Nedim İpek’in öncülüğünde, Kaymakam Mustafa Güney, Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Milli Eğitim camiası, muhtarlar, Müftülük ve Çarşamba’nın bütün ilgili kesimlerinin ortak olduğu bir çalışma ile Şehir Müzesi Çarşamba’ya kazandırılıyor.

“ÇARŞAMBA TARİH BOYUNCA ÖNEMLİ BİR YERLEŞİM YERİ OLDU”

Çarşamba hem geçmişte hem de günümüzde önemli bir yerleşim yeri olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, “Çarşamba; M. 12. yüzyıldan itibaren Anadolu ve Türklerin yurt yaptığı ilk yerleşim yerlerinden biridir. Günümüze kadar devam eden tarihi süreçte hep önemini korumuştur. Beylikler Döneminde Taceddinoğlu Beyliği’nin Beylik Merkezi oluşu, İstanbul’un fethinden sonra İstanbul’da Çarşambalıların iskânı,1800’lü yılların başında Haznedaroğlu Süleyman Paşa ve bütün Karadeniz Bölgesi’nin yönetimini üstlenmesi ve önemli başarıları, nihayet milli mücadelede Çarşamba ve Cumhuriyet Döneminde Yeşilırmak üzerine Köprü, Samsun-Çarşamba arası Demiryolu Hattının yapılması gibi Cumhuriyetinin ilk büyük yatırımlarının bu bölgeye yapılması, bunun kazandırdığı ekonomik ve sosyal gelişme, Kafkas Göçleri, yerel Çarşamba Kültürü gibi birçok kanunun işleneceği, Çarşamba’nın köklerinin ortaya çıkarılacağı bir şehir müzesini memleketimize kazandıracağız.” Şeklinde konuştu.